Místní kuchyně a další zajímavost
Každá část Španělska je jedinečná a jinak tomu není ani v Kantábrii neboli Zemi hor, což je přezdívka, kterou si tento severní španělský region získal. Region, kde si kdysi místní obyvatelé uchovávali své zásoby v horách, je nejvíce charakteristický svou jednoduchou kuchyní bohatou na zvěřinu, mořské plody, ryby a samozřejmě i zeleninu, která se tady pěstuje v údolí kolem řeky. Co konkrétně doporučujeme v Kantábrii ochutnat? Začněte předkrmem ensalada de pollo con espárragos, skládajícího se z kuřecího masa a chřestu. Chřest vás tolik neláká? V tom případě doporučujeme guisantes con jamón, což je hrášek se španělskou šunkou nebo skvělý lentejas en puré neboli nákyp z čočky na žampionech. Co se hlavních chodů týče… Rozhodně doporučujeme si v jídelním lístku vyhledat chuletas de cerdo al jerez, což je vepřová kotleta na sherry. Dáváte přednost rybám více než masu? Mezi ty nejčastěji servírované patří pstruhy a lososi, kteří se tu podávají na všechny možné způsoby. Co říkáte třeba na kombinaci lososa a zeleninového krému salmón con crema de verduras? Nebo vás předkrmy zasytily natolik, že se raději pustíte rovnou na dezert? S těmi tady v místních podnicích cukráři a pekaři dokáží hotové zázraky a my si tak troufáme říct, že u jednoho jednoznačně nezůstanete. Jednou z takových laskomin je jak jinak než tradiční tvarohový koláč quesada pasiega tradicional neboli španělský cheesecake. V čem spočívá jeho tajemství? Kromě tradičních ingrediencí přidávaných do klasických cheesecake dortů, se do této španělské dobroty přidává sýr ricotta, díky kterému se dort stává více nadýchaným a lehčím. O tom, že je díky tomu i dietnější než jeho americký bratr se ani zmiňovat nemusíme nebo jo?