Aneb objevujte evropská velkoměsta skrze nejslavnější romány!

Připravili jsme pro vás seznam pěti knih, díky kterým můžete objevovat evropská velkoměsta z pohodlí a tepla domova. A pokud v nich najdete zalíbení, mrkněte na www.flixbus.cz a rezervujte si jízdenku. Protože na osobní výlet už budete dobře připraveni!

Podzim je roční období plné kontrastů, které nám připomíná, že sladké a voňavé léto je už nenávratně pryč, zároveň ale zbarvuje stromy do takové škály barev, která až bere dech. Po hektickém létu přichází útlum a zklidnění, které nám dává šanci se znova nadechnout, usednout do křesla s dobrou knížkou a třeba si promyslet, kam naše kroky povedou dál.

1)     PRAHA – Nesnesitelná lehkost bytí od Milana Kundery

Hned na začátek zůstaneme doma v Praze. Milan Kundera, jeden z nejplodnějších a nejslavnějších českých spisovatelů, v tomto románu popisuje životy čtyř lidí, jejich sny, ambice i obavy, v kontextu období Pražského jara. Román vás přiměje vcítit se do každé z postav, zatímco budete objevovat Prahu reflektující krátké období politického a společenského uvolnění a svobody. Hlavním tématem knihy je hledání smyslu života, problematika vnitřní a vnější svobody člověka, zároveň také neustálé znázorňování protikladů dobra a zla, lehkosti a tíže, kýče a umění.

2)     ŘÍM – Jíst, meditovat, milovat od Elizabeth Gilbertové

Ve svých 30 letech má Elizabeth vše, co se od moderní, vzdělané a ambiciózní Američanky očekává: manžela, dům na venkově a dobrou práci. Jenže místo aby se cítila šťastná a naplněná, pohlcuje ji panika, zoufalství a zmatek. Opustí zaměstnání a úplně sama se vydá na roční pouť kolem světa. Postupně navštíví Itálii, Indii a Indonésii, kde hledá svůj konečný cíl. Elizabeth vás dokonale provede spletitými uličkami Říma a poradí, jak Itálii skutečně prožít každým smyslem. Zejména pak skrze chuťové pohárky, protože Řím je zejména o lahodném jídle!

3)     BERLÍN – Book of Clouds od Chloe Aridjis

Tentokrát něco pro ty, kdo ovládají angličtinu a chtějí se v ní četbou zdokonalit. Existuje mnoho knih, které zachycují intenzivní a temnou historii Berlína. Kniha mraků je však především rekonstrukcí minulosti města, abyste pak pochopili jeho budoucí směřování. Hlavní postava, mexická dívka jménem Tatiana, objeví rušné a dynamické město, které stále žije minulostí, stejně jako ona. Autorka smazává hranici mezi skutečným a vymyšleným a nabízí zevrubný portrét města a návod, jak se usadit na místě, které se dosud nevyrovnalo se svou historií.

TIP: Do evropských metropolí autobusy FlixBus

FlixBus v rámci Evropy nabízí nejrozsáhlejší meziměstskou síť čítající 350 000 denních spojů do více než 2000 destinací ve 28 zemích. Výhodou cestování autobusy FlixBus je, že máte po celou cestu k dispozici toaletu, extra místo na nohy, kvalitní Wi-Fi připojení i elektrické zásuvky. Na palubu autobusu si s sebou můžete bezplatně vzít jedno příruční zavazadlo a další kufr uložit do zavazadlového prostoru. Více informací na www.flixbus.cz.

4)     BUDAPEŠŤ – Člověk bez osudu od Imre Kertésze

Nositel Nobelovy ceny z roku 2002 maďarský spisovatel Imre Kertész v polo-autobiografickém příběhu vypráví život čtrnáctiletého židovského chlapce žijícího v Budapešti, který byl během holocaustu poslán do Osvětimi. Nepřemýšlí o sobě jako o Židovi, a tak se mu mezi spoluvězně nedaří zapadnout. Válku přežije a vrací se zpět do Budapešti. Po návratu domů ho však čekají nové výzvy, musí se přizpůsobit životu ve městě, které se mezitím úplně změnilo, a musí se vyrovnat se vším, co se stalo.

5)     STOCKHOLM – Muži, kteří nenávidí ženy od Stiega Larssona

Na závěr trochu temné inspirace. První díl ze slavné trilogie Stiega Larssona se odehrává ve čtvrti Södermalm, jedné z nejznámějších čtvrtí švédského hlavního města Stockholm. Všechny knihy z této trilogie se staly mezinárodním bestsellerem a v jejich filmových verzích hrál hlavní roli Daniel Craig. Dívka s tetováním draka vypráví příběh dvou lidí, novináře Mikaela Blomkvisty a hackerky Lisbeth Salanderové, kde spolu vyšetřují zápletku kolem miliardáře s možnými kriminálními kontakty. Největší fanoušci si ve Stockholmu mohou zajít na speciální exkurzi a navštívit některá z nejslavnějších míst v knize.